Duaların Hayatınızdaki Yeri
Duaların Hayatınızdaki Yeri

Duaların Hayatınızdaki Yeri

Duaların Hayatınızdaki Yeri nedir diye hiç düşündünüz mü? Hangi zamanlarda ve ne kadar sıklıkla dua ediyorsunuz? Dua etmek miniklikten bu yana bireylere kazandırılmış olan bir alışkanlıktır. Minik çocukların bütün anlam verdiremediği bu vaziyete, sihircince daha şuurlu yanaşmaktadırlar. Öncelikle imtihanlarda zafer olmak için edilen dualar, anne ve babalar için edilen dualar ya da bir kediye ya da köpeğe edilen dualar ilerleyen yaşlarda hayat felsefemiz olarak gündeme oturmaktadır. Artık istenilen her şeye karşı dua etmek fark etmeden yaptığımız bir eylem olarak kendini göstermeye başlar.

Gelişen bir çocuğun dua ettiği mevzular da değişikleşmeye başlamıştır. Minik ve dar çerçevede olan istekler gençlerde daha da artar. Bazen yeni bir telefon ya da bilgisayar alınması için edilen dualar, tatile gitmek için edilenler gibi farklı kategorilere de ufalamaktadır. Çocukluktan ergenliğe kadar olan süreçte edilen duaların ne kadar ehemmiyetsiz olduğunu şahıslar daha da gelişince kavramaya başlayacaklardır. Zira gelişince çok farklı mevzulara meyil gösterilmektedir. Bunların arasında iş bulmak, evlenmek, sağlık, günahların bağışlanması gibi mevzular bulunmaktadır. Şahıslar olgunlaşınca farklı isteklerin gündeme geldiği de görülmektedir.

Çocukların Ettiği Dualar

Duaların hayatınızdaki yeri çocuklukta başlamaktadır. Öncelikle ebeveynlerini misal alan çocuklar dua etkenin ne demek ya da ne anlam taşıdığını öğrenmeden ellerini açarlar ve bir şeyler söylerler. Onlara bu alışkanlığı kazandırmada anne, baba, dede, büyükanne ya da değişik aile bireylerinin büyük ehemmiyeti vardır. İstedikleri bir oyuncağın alınmasını istemek onları dua etmeye itebilir. Beğendiği birine kavuşmak için de dua edebilirler. Temenni ne olursa olsun onu istiyor olmaları gerçeğinde oldukça hoş bir gidişattır. Bu gidişat onlara ilerleyen yaşlarda farklı ve hoş özellikler katacaktır.

Masum ve günahsız dediğimiz yavrularımıza dua etme alışkanlığını çocukluk yaşta vermemiz gerekir. Azıcık gelişince de isteklerimizin yalnızca Allah’tan yalvardığının farkına varmalarını böylece sağlayabiliriz. Çocuklar ne ekersek onu biçeceğimiz minik fertlerdir. Büyüklerin yapmış olduğu her hareketten de misal almaktadırlar. Konutta hiç dua ve iman edildiğini görmeyen ufaklar, gelişince kendi varlıklarının ne demek olduğunu, neden dünyaya geldiğini ya da Allah’ın büyüklüğünü kavrayamazlar. Onları eğitmek ve duaların hayatınızdaki büyük yerini göstermek bizlerin görevidir.

Duaların Hayatınızdaki YeriDuaların Hayatınızdaki Yeri

Gençlerin Ettiği Dualar

Genç nesil daha olgunlaşmamış ama çocukluktan çıkmış olan şahısları ifade eder. Onlar artık bir fert olma yolunda ilerlemektedirler. Oldukça hareketli geçen bu yarıyılda zaman zaman dua etmeyi unuturlar. Bazen de değişik yapacakları işler daha öncelikli olur. Onların hayatında mektep, sevgili, ders ve imtihanlar bulunmaktadır. Azıcık daha geliştiyse de iş bulma ve kendi ayakları üzerinde durma gayreti ön tasarıdadır. Sağlıkları da gayet yerinde olduğu için ettiği dualar genellikle gelecek ile alakalıdır.

Gençlerin bu çılgın dolu olduğu yarıyıllarda duaların hayatınızdaki yeri yeniden büyükler tarafından anımsatılmalıdır. Yalnızca dünya istekleri için değil ahiret hayatı için de dua etkenin ehemmiyetinin vurgulanması gerekir. Zira sürekli dünya için istekleri olan şahıslar sürekli bu dünya için yaşarlar. Asıllaştırdıkları hayalleri için mutlu olurken kabul olmayan duaları için de kendilerini mutsuz sezerler. Tam isteklerinin olması gerektiğini düşünürler. Ettiğimiz dualar neden kabul olur ya da olmaz gibi suallerin yanıtlarını onlara sunmak gerekir. Verenin de alanın da Allah olduğunun şuuruna varmalarını sağlamak gerekir.

Büyüklerin Ettiği Dualar

Büyükler ve emin bir olgunluğa erişmiş kimseler hem bu dünya için hem de ahiret için bir şeyler yapma gayreti içinde olabilirler. Yoğun iş hayatları ya da negatif giden özel hayatları söz mevzusu olmazsa Allah’la irtibata geçme gidişatının dua etmekten geçtiğinin farkına varırlar. Evlenen ve çocuğu olan bireylerin duaları değişikleşmeye başlar. Artık o eşi ve çocukları için de dua etmeye başlamıştır. Kendi istekleri azıcık daha geri tasarıdadır. Çocuklarının sağlıklı, mutlu ve hayırlı bir evlat olmasını sürekli içinden geçirirler ve bunları sözcüklere dökerler.

Hayatını emin bir çizgiye getirmiş, evini, işini kurmuş ve aile hayatına geçmiş bireylerdenseniz işte o zaman hayatınızın içinde dua faktörüz gereken bir hayli vaka ve mevzu bulunmaktadır. Bu safhada yalnızca istek ve dilekleriniz için mi dua ediyorsunuz? Duaların hayatınızdaki yeri oldukça fazla olduğu için gerekçelerimiz de oldukça fazladır. Yalnızca arz edilenler için değil Allah’ın verdikleri nimetler için de her zaman dua etmek gerekir. Arkanıza dönüp baktığınızda gördüğünüz hoşluklar karşısında şükretmek de bir duadır. Hoşlukları az, çirkinlikleri çok görüyorsanız bu gidişata da şükürle bakmalısınız. Allah sizin için hayırlı olacağını öğrenseydi daha çok hoşluk verirdi değil mi? Hem siz şer olarak gördüğünüzün hayır getirme olasılığını hiç düşündünüz mü?

Yaşlıların Ettiği Dualar

Yaşlı diye nitelendirdiğimiz şahıslar çocuklarını geliştirmiş, evlendirmiş, belki de torun sahibi olmuş bireylerdir. Onların bu dünyadaki emel ve niyetleri gençlere göre daha azdır. O surattan artık ahiret için dualarını yoğunlaştırırlar. Yaşadıkları ömürde yapmış oldukları yanılgıları görürler. Bunlar için bağışlama dilerler. Onlar günah ve sevap sözcüklerinin ne anlama geldiğini bilen bireylerdir. Bu bilgilerin istikametinde hayatı süresince hak yedi mi, rivayet yaptı mı, başkalarına makûs davrandı mı, harama el uzattı mı, zina yaptı mı, namaz kılıp oruç yakaladı mı gibi hayat muhasebeleri içindeyken kendilerini dua ederken bulurlar.

Yaşlı fertlerin hayatında duaların yeri oldukça fazladır. Tabi ki bu gidişat yalnızca inanan insanlar için geçerlidir. İnanmayanlar için zati günah-sevap kavramları yoktur. Ahiret hayatı da yoktur. İstenilenler Allah’tan yalvarmaz. Bu özelliklere sahip olan şahıslar haricindeki herkes dua eder. Hatta namaz bittikten sonra edilenler daha da makbuldür. Abdestli ve Allah’a yakın olan hislerle beraber dua etmek daha bir heyecanlı ve hoştur. Sabah uyandıktan sonra gece yatana kadar her an dua etmek ve Allah’a yakın olmak yaptıkları hareketler arasındadır.

Sevgiliye Kavuşmak İçin Edilen Dualar

Şahıslar beğenmek ve beğenilmek duygusunu ergenliğe eriştikleri andan beri sezerler. Aşık olmak kavramı şahıslar için oldukça ehemmiyet taşımaktadır. Sevgili olma gidişatı içinde olan şahıslar ona kavuşmak için sıklıkla dua ederler. Bazı sevgililerin kavuşmasında bir hayli maniler de söz mevzusu olabilir. Etraftan ya da farklı nedenlerden dolayı bir cinsli kavuşamayan aşıklar kendilerini dua ederken bulabilirler. Karşılıksız aşk içerisinde olanlar, beğendiği uzakta olanlar ya da onu göreöğrenmek için uğraşanların hayatları oldukça gayret içinde geçmektedir.

Sevgiliye dinlenen özlem ve onunla olma isteği şahısları kaplar. İşte o zaman duaların hayatınızdaki yeri kendini gösterir. Aşk, özlem ve hasret sürükleyen aşıklar kavuşma duaları etmektedir. Bir Hayli farklı dua çeşitleri ve sureleri bulunmaktadır. Kendimiz içimizden gelenleri söylediğimiz gibi; emele uygun olan çeşitlerini de inceleyip bulup onları okuyabiliriz. Hatta bazı aşk duaları günün muhakkak saatlerinde okunur. Kağıda yazarak saklanabilir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir hayli sureler bireylerin isteklerinin ve dileklerinin olabilmesi için okunmaktadır. Onları tespit ederek içinizdeki duyguları zikrederek Allah’tan dayanak dileyebilirsiniz.

Günahların Bağışlanması İçin Edilen Dualar

Yaşadığımız hayat içerisinde bir hayli kusurumuz ve bir hayli yanlışımız vardır. İnsanoğlu sürekli yanılgı yapabilen bir varlıktır. Bunlar da günah olarak değerlendirilebilir. Kul her zaman şeytana uyabilir. Minik vakalar ve minik aldanışlar onun şeytana uymasını sağlayabilir. Aciz olarak bu dünyada bulunduğumuz için aldatılmamız da her zaman için söz mevzusudur. Şahsın günahlarının şuuruna varması, bunlardan kendine ders çıkarması ve Allah’tan bağışlama dilemesi büyük bir faziletliktir. Şayet bunun şuurunda iseniz bağışlayan Allah sizin günahlarınızı da bağışlayabilir. Bunun için her zaman affedilme dualarında bulunmanız oldukça ehemmiyetlidir.

Günahların bağışlanması için dualar yaşadığımız sürece yapılabilir. Bunun için az ya da çok günahın olması söz mevzusu değildir. Zati günahlarınızın azlık ya da çokluk derecesini siz bilemezsiniz. Bilen yalnızca Allah’tır. Bizler öğrenerek ya da öğrenmeyerek işlemiş olduğumuz günahlar için sürekli dua etmeliyiz. Gerek kılınan namazların arttan gerekse günün her anında bağışlama dilememiz gerekmektedir. Bağışlayan ve bağışlamayı çok seven Allah allahın izniyle bizim günahlarımızı da affedecektir. Ahirette hesap sormayacak ve affettiği kullar arasında yer almamızı sağlayacaktır. Zati o demiyor mu” bana kul hakkıyla gelmeyin. Ben değişik günahlarınızı bağışlarım ama kul hakkı değişik kulla alakalı bir gidişattır” diye…

Duaların Kabul Edildiği Zamanlar

Duaların hayatınızdaki yeri ve onları ne zaman edeceğimiz mevzuları farklı münazaralara ve görüşlere göre değişmektedir. Bazı İslam alimlerine göre “sabah gün ağarmadan ya da gece el ayak çekilince edilen dualar oldukça ehemmiyetlidir” denilmektedir. Bazı İslam alimleri ise “şu duayı şu rakamda okumak ehemmiyetlidir” demektedir. Reeline bakacak olursanız bunlar birer öneri kalitesindedir. Kuran’ı Kerim’de hiçbir dua ya da sure için sayı belirtilmemektedir. Yalnızca “Oku” emri verilmektedir.

O surattan fırsat bulduğumuz her zaman ya da kendimizi hazır sezdiğimiz zamanlarda dua okumak gerekir. İnsan içinden geldiği gibi ya da istediği yerde okumalıdır. Zaman, mekan, yer gibi kavramlar bireylerin uygun gördüğü biçimlere göre değişmektedir. Ama dua etmek için de şeytanın bize mani olmaya çalışacağını unutmayalım. Her zaman bir erteleme ya da erinme vaziyetleri bireylerin üzerinde olacaktır. Kendinizde “sonra yaparım, daha sonra okurum” gibi düşünceler sezerseniz bunlar hep şeytanın hurafeleridir. Bunu da usunuzdan çıkarmamanız gerekmektedir.

Duaların Hayatımızdaki Yerinin Büyüklüğü

Duaların hayatınızdaki yeri gördüğünüz üzere ta çocuklukta başlamaktadır. Daha sonraları ise yapılması gereken bir hal biçimini almaktadır. Bazen farkına varmadan ya da tasarılamadan kendinizi dua ederken bulabilirsiniz. Bu gidişat sizlere Allah’ın bahşettiği bir hoşluktur. Onun için de şükretmeniz gerekir. Dualar bazen istekler için bazen de bazı arzlar için edilmektedir. Hayatınızın pozitif gitmesi, güçte darda kalmamak için ettikleriniz, ele güne fakir olmamak için edilenler söz mevzusudur. Bunlara daha bir hayli alternatif de ilave edilebilir. Gerçeğinde dua etmek için oldukça fazla nedenlerimiz bulunmaktadır.

Yaptığımız bazı eylemler de bir nevi dua yerine geçmektedir. Misal vermek gerekirse; darda kalana destekçi olmak, yolda kalana dayanak etmek, yetimi öksüzü neşelendirmek, lüzumu olana elimizi uzatmak birer iman biçimidir. Karşınızdaki insandan hayır duası almanız, sizin kendiniz için ettiğiniz dualardan daha makbuldür. O surattan iyilik etmek neticesinde karşınızdaki insanın sizin hakkınızda iyi düşünmesini sağlayabilirsiniz.

Tam bunlardan hariç olarak size verilmiş nimetler üzerine her zaman şükür duası faktörüz gerekmektedir. Şükür nimetleri arttırır. Şükrettiğiniz sürece Allah sizlere daha bol ve daha fazla nimetlerinden sunacaktır. Duaların hayatınızdaki yeri oldukça geniş ve fazladır. İsteklerinizin yanında sahip olduklarınıza karşı da bol bol dua etmenizi öneririz. Dualarınızın kabul olmasını istemeniz sizin hakkınızdır. Ama yeniden de hakkınızda hayırlı olacak duaların kabul olmasını temenni ediyoruz.