Duaların Kabul Olması İçin Dualar
Duaların Kabul Olması İçin Dualar

Duaların Kabul Olması İçin Dualar

Bana dua ediniz duanıza icabet edeyim Mü’min Suresi 60. Ayette Rabbimiz böyle emrediyor. Yaptığımız duaların kabul olması için yapılacak özel dualar vardır. Bunlar duanın tesirini çoğaldırır. Bunlar Salat-ı Tefriciye duası,Salatı Münciye, Salatı Tüncina, Salavatı Kübra duası, Salavatı Fatih duası,  333 Fatiha okumak, 41 Yasin suresi okumak, Esmaül Hüsna okumak duaların kabul olması için tesirli dualardır.

Bir de her hastalığın ilacı değişiktir Aynen öyle de her isteği ayrı bir duası veya suresi mevcuttur. Misalin yüce Allah’tan zenginlik temenni eden Bir Müslüman Vakıa suresini her gün okumalıdır. Kendisine sihir ve büyü tesir etmemesi için dua eden bir Müslüman Bakara suresini okursa duası daha tesirli olur. Veya uyumadan evvel Felak ve Nas sureleri okursa bu da sihre karşı çok tesirlidir. Bir Müslüman ummadığın yerden rızık sahibi olmak istiyorsan Ali İmran suresini okuyup Allah’tan rızık isterse bu daha tesirli olur.

Duaların Kabul Olması İçin Misal Bir Uygulama

Duaların kabul olması için büyük veliler başka bir deyişle İslam’ı insanları anlatan peygamber varisleri dediğimiz büyük zatlar duaların kabul olması için özel usuller uygulamıştır. Misalin Abdulkadir Geylani hazretleri duaların kabul olması için şöyle bir nizam uygulamıştır. Evvel hoşça abdest alınır. Bu boy abdesti olursa başka bir deyişle gusül abdesti olursa daha iyi olur. Sonra günahlarımızın bağışlamayı için 70 Estağfirullah sürükleyeceğiz.

Daha sonra Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellemin ruhuna üç İhlas bir Fatiha okuyacağız. Daha sonra ya Bais, Ya Fettah, Ya Allah zikrini 1062 sefer sürükleyeceğiz 3 zikir aynı anda çekilmelidir. Daha sonra Allah’tan İstediğiniz bir dileği söyleyin uygulayın. Çok tesirli bir dua olduğunu göreceksiniz. Misalin satmak istediğini bir eşyanızı ya da otomobiliniz var bu nizamı uyguladığınızda onun basitlikle satıldığını göreceksiniz ya da Rabbimizden isteyeceğiniz rastgele bir isteğin asıllaşması için bu duayı uygulayabilirsiniz. Böyle özel dualar bir madendir.

Dua Çeşitleri ve Özellikleri

İnsanoğlu aciz bir varlıktır. Başka Bir Deyişle her şeye eforu yetmeyen ama kendine verilen us ve meziyetlerle bazı şeyleri muvaffak olabilen bir varlık. Aciz dedik fakat Rabbimiz insanı yeryüzünün halifesi başka bir deyişle en değerlisi yapmıştır. Bunun en ehemmiyetli göstergesi insanın usunun olmasıdır. Ve Rabbimiz insanı başı boş vazgeçmemiş ona her zaman rehber yollamıştır. Rabbimiz yolladığı ilahi kitapları ve Peygamberleri insana rehber kılmıştır. Ve Rabbimiz bizden başka bir deyişle insanlardan 3 şey istemektedir. Bunlar zikir, fikir ve şükürdür. Zikir: Rabbimizi anmak onun adlarını tesbih etmektir. Fikir: düşünce ve tutumumuzla herşeyi yaratanın Rabbimiz olduğunun şuurunda olmaktır.

Misalin bir ağaca bakıp ne hoş demek değil, Allah ne hoş yaratmış demektir. Şükür ise verdiği bunca nimet için Rabbimize teşekkür etmektir. Tüm bunlar için Rabbimiz bize “dua” isminde büyük bir silah vermiştir. Dua Allah’a dilenmek yakarmak ve ondan dayanak istemek demektir. Sevgili peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir hadis-i şerifte “Dua müminin silahıdır” . Emretmiştir. Yeniden bir başka hadis-i şerifinde Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz “Duanız Yoksa ne öneminiz var” emretmiştir. Dua ikiye böler. 1. Kavli duadır. Başka Bir Deyişle el açıp Rabbimizden dilenerek en hoş biçimde istemektir. 2. Fiili duadır. Yaptığımız kavli duanın olması için çalışmaktır. Misalin üniversite imtihanına girecek olsak.

El açıp Rabbimize kavli olarak Allahım üniversite imtihanını kazanmamız kısmet et diyebiliriz. Ama fiili olarak da o imtihana çalışmalıyız. Bu iki dua çeşidini beraber yaparsak galibiyete erişebiliriz. Zira o iş için okumamız sağlayan gözü, yakalamamız sağlayan eli, dinlememizi sağlayan kulağı ve her şeyi bize veren Yüce Allah’tır.

Peygamberlerin Yaptığı Özel Dualar

Peygamberlerin yaptığı dualarla dua etmek duaların kabul olması için tesirlidir misal verecek olursak İbrahim ateşe atılırken ona geldi olup olmadığını oldu Hz İbrahim büyük bir sabır ve Metanet misali göstererek hasbinallahu ve nimel vekil demiştir. Başka Bir Deyişle Allah bana yeter o En hoş vekildir. Bizden Allah’tan bir şey istediğinizde hasbinallah ve nimel vekil duasını okursak yaptığınız dualar daha tesirli olacaktır.

Yunus Aleyhisselam’ın balığın karnındayken yaptığı şu duayı okumayı adet haline getirirsek daha tesirli dualarımızı kabul olduğunu görürüz la ilahe illa ente sübhaneke innî küntü minezzalimin anlamı senden başka ilah yoktur. Allah’ım sen yetersizliklerden uzaksın yücesini. Ben zalimlerden oldum. Bu dua ile Yunus Aleyhisselam balığın karnından kurtulmuştur. Biz de külfetli zamanlarımızda bu duayı okuyup Allah’tan dayanak isteyebiliriz.

Hz. Musa Aleyhisselam’ın duası şu biçimdedir. Rabbişrahli Sadri ve yessirli emri Bahriyeli yazmadım vahlil Ukte den mil li sani yefkahu kavli. Manası Ey Rabbim göğsümü aç genişlet işimi basitleştir dilimde bulunan düğümü Çöz de kavrasınlar beni Taha suresi 25 ve 28. ayette bu dua geçmektedir. Hz. Nuh oğlu suda boğulunca Rabbine böyle dua etti. Okunuşu: “Rabbi innî e’ûzü bike en es’eleke mâ leyse lî bihî ’ılm. Ve illâ teğfirlî ve terhamnî eküm-mine’l-hâsirîn.” Anlamı: “Ey Rabbim! Öğrenmediğim şeyi istemekten sana sığınırım. Şayet Sen, beni affetmez ve bana acıma etmezsen ben hüsrana düşenlerden olurum!” Hûd, 11/47 Bizde bir kasvet olursa peygamberlerin yaptığı bu duaları yaparak rahata ermek için faydalanabiliriz.

Zati Rabbimiz peygamberleri bize misal olarak yollamıştır. Peygamber efendimiz Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem dualarından misaller bizim için çok ehemmiyetlidir bir şöyle dua etmiştir.

Arapça Okunuşu: 

Allahümmec al fi kalbi nuren ve fi basari nuren ve fi semi’

nuren vefi lisani nuren ve an andı nuren ve an yesari nuren

allahümmec al min fevkı nuren ve min tehti nuren vec al emami nuren vemin halfi nurenç allahümme vezım li nuren.”

Türkçe Meâli

“Allahım! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle bir başka dedikoduda benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, suratımı nurlandır.” kesintisiz yaptığı dualardan biri de şöyledir “Başka bir ilah yok, ancak Allah var. O’nun ortağı yoktur.

Mal O’nundur, hamd de O’nundur. O her şeye kadirdir. Allah’ım! Senin verdiğine mani olacak da yoktur, vermediğini verecek de yoktur. Ve servet sahibi olanlara servetleri sana karşı bir çıkar veremez. Başka Bir Deyişle servetine istinaden sana asî olanları o servetleri kurtaramaz. Yeniden bir duasında Rabbimize şöyle dilenmiştir. “Ey Rabbimiz, bize dünyada da iyilik, hoşluk ver, ahirette de iyilik, hoşluk ver. Bizi ateş çilesinden koru.”

Allahım! Sapıklığa düşmekten veya düşürülmekten, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, zulmetmekten veya eziyete uğramaktan, cahile düşmekten veya cehalet vazgeçilmektan sana sığınırım.

Allahım! Doğu ve batının arasını uzaklaştırdığın gibi beni de günahlarımdan uzaklaştır. Allahım! Beyaz giysinin lekeden arınıldığı gibi, beni de günahlarımdan pakle.

Allahım! Beni günahlarımdan kar, su ve dolu ile pakle.

Rabbimiz olan Allahım! Sana hamd ederek seni tüm eksikliklerden tenzih ederim. Allahım! Beni bağışla.

Allahım! Günahlarımın hepsini, ufağını ve büyüğünü, ilkini ve sonunu, saklısını ve aşikârını bağışla.

Allahım! Gazabından rızana, cezalandırmandan bağışlamasına, senden yeniden sana sığınırım. Sana olan methiyeleri sayamam. Sen, kendini methettiğin gibisin.

Allahım! Beni bağışla ve bana acıma et. Beni doğru yola ilet ve bana ihsan eyle, bana afiyet ve Rızık ver. Ve beni yücelt.

Allahım! Mezar çilesinden sana sığınırım. Mesih Deccal’ın fitnesinden sana sığınırım. Hayat ve vefat fitnesinden sana sığınırım. Allahım! Günahtan ve borçtan sana sığınırım.

Allahım! Yaptığım ve yapacağım, saklı ve bariz işlediğim, israf ettiğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı bağışla.

Sen Mukaddim Öne alan ve Muahhirsin geciktirensin. Senden başka ilah yoktur.

Allahım Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana hoşça iman etmek için bana dayanak et.

Allahım! Pintilikten, ödlekliktan, çok ihtiyarlayarak elden ayaktan düşmekten sana sığınırım, dünya fitnesi ve mezar çilesinden sana sığınırım.

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in dualarıyla Rabbimize dilenmek çok tesirlidir. Zira Sevgili peygamberimiz alemlere rahmet olarak sevk edilen Rabbimizin elçisidir. Biz imanı ve duayı onu bildik. Ve öteki peygamberlerden. Müslümanlar tam peygamberleri hoşlanırlar. Ve onların dualarını misal alırlar.

Duanın Ehemmiyeti

Dua müminin silahıdır bitmek tükenmek öğrenmeyen bir üzgünedir. Dua sayesinde Rabbimize dilenir, acizliğimizi kabul eder ve Allah’a boyun eğeriz. Zira her şeyin salt ve yegane sahibi Allah’tır. Onun içindir ki Müslüman her şeyi yüce Allah Celle celaluhu dan ister. Ona teslim olur Ona hamd eder ve onun Emir ve yasaklarına uygun davranır. Müslümanlar olarak biz her şeyi Rabbimizden isteriz. Ona dua ederiz. Zira sahip olduğumuz her şeyin yegane sahibi Rabbimizdir.

O kullarına İhsan buyurur dilediğini verir. Onun içindir ki İslamiyette duanın ehemmiyeti büyüktür. Zira bir işte çalışırız, ücret alırız. Onu veren Rabbimizdir. Ona vesile olan iş verendir. Rabbimiz razı olmasa o işe de o kazanca da sahip olamayız. Onun içindir ki kainatta ve her şeyde tam mevcudatın yegane sahibi olan Allah’ı öğrenmeli ve ona dua edip ondan istemeliyiz. Dua yerlerimize duanın nasıl yapılacağı mevzusunda fikir vermektedir duaların en hoşu peygamberlerin yaptığı dualardır. Onun için bizde onları misal almalı Allah’a en hoş biçimde dilenmeli ve yalnız ondan istemeliyiz.

 Dua Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Her şeyin bir adabı olduğu gibi dua faktörün de bir adabı vardır. Nasıl ki dostumuzdan bir şey isterken rica ederiz, sözcüklerimizi itina ile seçeriz. Dua ederken de bu hassasiyeti göstermek gidişatındayız. Nasıl ki bir talebenin mektep müdüründen ya da hocasından bir şey isterken rica ederken ahlak ve zarafet eline vazgeçiyorsa, dua ederken de Allahüteâlâ’nın huzurunda olduğunu unutmadan istekte bulunması gerekir. Ayrıca dua ederken muhatap aldığımız zat bizi duymayan dinlemeyen kavramayan bir sıfatla değildir. Biz söylemesek de o surattan haykırarak çağırarak yüksek sesle dua etmekten uzak durmalıyız.

Duaya başlarken evvel Allah’a hamd edilmeli, sonra Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e salavat getirilmeli, sonra arttan tövbe istiğfar edilip sonra istenilen şey arz edilmelidir. Ayrıca dua da sabır çok ehemmiyetlidir. Ettiğimiz duanın neticesini sabırla beklemeliyiz. Belki duanın kabul zamanı gelmemiştir. Belki de ettiğimiz dua bizim için hayırlı değildir. Allahuteala bu surattan bizim için bu isteğimizi bekletmektedir Zamanı gelince en hoş biçimiyle, bizim için en hayırlı neticeyle tamamına erecektir.