Odkara Aşk Sihri
Odkara Aşk Sihri

Kimlere Dua Edilir, Kimlere Dua Edilemez?

Kimlere Dua Edilir, Kimlere Dua Edilemez? Mevzusu üzerinde merak edilenler bulunmaktadır. Öncelikle duanın ne demek olduğunu sizlere açıklayalım. Dua; bir şahsın Allah’a yakınlaşması için istek ve dileklerini ona sunması, ondan dayanak istemesini anlamını taşımaktadır. Dua eden bireyler manevi olarak kendilerini hafiflemiş ve rahatlamış sezerler. Zira içinde bulundukları makûs vaziyeti belirtmek ve bu gidişattan kurtulmak için dayanak istemek tam inananların yapmış olduğu bir harekettir.

Bazen kendimizi yalnızca isteklerimiz olduğu zaman dua eder halde buluruz. İnsanlar rastgele bir mülk almak için, içinde bulunduğu kasvetlerden kurtulmak için, işlediği günahların bağışlama olması için ya da sıhhatinin düzelmesi için sıklıkla Allah’a yakarırlar. Peki hiçbir kasveti olmayan bireyler dua ediyor mu? Hayatınızda her şey yolunda giderken kendinizi dua ederken buluyor musunuz? Bu zamanlarda da şükür duaları etmek gerekir. İnsanların refahta oldukları zaman, bu gidişata şükretmeleri yapması gereken tutumlar arasındadır. Şükür de bir bakıma duadır.

Kimler İçin Dua Ediyorsunuz?

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Sizler kimler için dua ediyorsunuz? Sanıyoruz ki ilk olarak kendiniz için dua ettiğiniz bir asıldır. Ellerinizi açıp Allah’a yakardığınızda hayatınızdaki makûs vakalara karşı dua ettiğiniz ve onların analiz etilmesini istediğiniz gidişatlar çok olmuştur. Bunlara misal vermek gerekirse insanlar kendileri için şu dileklerde bulunurlar:

Sıhhatli bir hayat sürmek için Hayırlı rızık sahibi olarak ele güne fukara olmamak için Çok para kazanmak için Ev, araba, arsa ya da eşya almak için Makûsluklardan ve makûs insanlardan korunmak için Nazardan ve kem gözlerden korunmak için Günahlarının bağışlanması ve cennete girebilmek için

Gördüğünüz gibi kendiniz için dua edebilecek bir hayli gerekçeniz mevcuttur. Bunlar daha da çoğalabilir. İnsanların istekleri sonuçta hudutsuzdur. Hakikatleşen isteklerimizin olduğunda yenilerinin gündeme geldiği de bir asıldır. Peki kendimizden başka kimlere dua edilir?

Yaşayan anne ve babalarımıza Can Vermiş anne ve babalarımıza Çocuklarımıza Tüm inananların çocuklarına Akrabalarımıza Ülkemizin bağımsızlığına Şehitlerimize Aç ve fakir olan bireylere Yolda kalmışlara Hastalanan insanlara Evsiz barksız caddede yaşayanlara Yaşlılara Boşanmış bireylere Borçlu insanların borcundan kurtulmasına Allah’ın yarattığı tam canlılara

Gördüğünüz gibi kendinizden başka dua edeceğiniz bir hayli insan, varlık ve canlı olmaktadır. Yeter ki sizler onlar için de dua edebilme isteğini içinizde yaşayın ve yaşatın. Bunun için de vakit ayırın. Şayet dünya işleri içinde boğulur giderseniz dua etmeye zaman bulamaz ve hep şeytanın vesveselerini içinizde taşırsınız. Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Mevzusu oldukça geniş ve kapsamlıdır.

Dualarınızı Nasıl Ediyorsunuz?

Dua etmek için yere ve rastgele bir zaman dilimine gereksinim yoktur. Makûs ve pis yerlerin haricinde her yerde dua edebilirsiniz. Sabah uyandığınızda “çok şükür Allah’ım bugün de sıhhatle uyandım” demeniz dahi bir çeşit duadır. Uyuduğunuzda “yeni güne uyanabilmeyi dilemek de bir duadır. Başka Bir Deyişle yatakta olmanız dua etmenize mani değildir. İlla ki abdestli olmanıza ya da kadınların başlarını kapatarak dua etmesine gerek yoktur. Tabi ki abdestli yapılan dualar da bulunmaktadır. Ama hayat felsefeniz içinde dua etmeye yer vermek istiyorsanız kendinize bazı ölçütler koymamalısınız.

Şayet ki bazı koşulların yerine getirilerek dua edileceğini düşünürseniz o zaman bunu devamlı muhtelif gerekçelerle ertelersiniz. Sizlere hemen bir misal sunalım: dua etmek için kesinlikle abdest alması gerektiğini düşünen bireyler, abdest almadıkları zaman duadan uzaklaşırlar. Devamlı “sonra abdest alır duamı ederim” fikri içinde olurlar. Ama bu zaman da hiç gelmez ya da çok ender kazanç. Zira şeytan devamlı onlara vesvese verir. “-Sonra yaparsın”

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Her Müslüman şahıs için dua edilmesi gerekir. Bu bireyleri tanıyor olmamız ya da olmamamız da gerekmez. Birinin makûs bir gidişatta olduğunu dinlediğinizde ya da gördüğünüzde onun bu makûs vaziyetin içinden çıkması için dua edebilirsiniz. Kimin duasının yakalamayacağını da biz öğrenemeyiz. Bazen dinin tam buyurduklarını yerine getiren bir kimsenin duası yakalamazken bazen günahkar diye nitelendirdiğimiz bir şahsın da duası yakalayabilir. Onun kararını yalnızca Allah verecektir. Bizler insanları duası tutan ya da yakalamayan diye ayırt edecek efora sahip değiliz.

Kimlere Nasıl Duaların Edilmesi Gerekir?

Erişkin insanların en çok çocukları için dua ettiklerini öğreniriz. Anne ve babalar can verene kadar çocuklarına dua ederler. Onların sıhhatli, mutlu ve refah içinde yaşamalarını dilemek her anne babanın yaptıkları arasındadır. Kur’an bize Fussılet suresinin, 49ncu ayetinde “İnsan, hayır istemekten ve hayır için dua etmekten usanıp bıkmaz.”51nci ayette “Kendisine şer değince, hemen duaya koyulur” denmektedir. Başka Bir Deyişle insanlar şerle karşılaşınca hemen duaya sığınırlar. Allah güçte ve darda kalanların destekçisidir.

Furkan suresi 77nci ayette diyor ki “De ki: Duanız ve davetiniz yoksa, Rabbim sizi ne yapsın!” burada da Allah’ın bizi dua etmeye çağırdığını ve yönlendirdiğini kavramaktayız. Ra’d suresi 14ncü ayetinde, “Reel dua yalnız Allah’a ve yalnız Allah için yapılır” denmektedir. “Allah dışında dilenip davet ettikleri ise onlara hiçbir biçimde cevap veremezler. Küfre sapanların dua ve davetleri, afallamışlığa dalmaktan başka bir işe afacan” der. Allah dışında hiçbir kimseden dayanak dilemek gerekmemektedir. Bu vakit bize bunları anlatmaktadır. Yeniden İhlas suresinde “gereksinimlerin, hedeflerin, methiyelerin, yakarışların yöneldiği tek güçtür.” Diye Allah’ın kudretinden bahsetmektedir.

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? İnsan kendi zafersizliğine, yetersizliğine, azlığına devamlı dua eder. Bunun haricinde başkaları için dua etmek de oldukça makbuldür. İnsanın içinin pak olması başkalarına dua etmesi için yeterlidir. Fesatlanan, çekemeyen ya da başkalarının makûsluğunu isteyen bireyler neden onlara dua etsin ki? O surattan başkaları için dua etmek daha doğru edebilmek manevi duyguları yüksek ve Allah inancı olan bireylere mahsus olan özel bir tavırdır. Bu şahısların çok kaderli olduğunu da söyleyebiliriz. Zira onlar içlerinde makûsluk barındırmaz. Oldukça saf halleriyle yoldan geçene, darda olana, kasvette bulunana dua edebilirler.

En Çok Dua Edilmesi Gereken Bireyler Kimlerdir?

Kendimiz için sıklıkla dua ettiğimizden bahsettik. Kendimizden başka en çok duaya lüzumu bulunan bireyler de bulunmaktadır. Bunlara da misaller sunmak istiyoruz. Öncelikle bebeklere ve çocuklara dua etmek gerekmektedir. Zira onlar masum ve günahsız küçük canlılardır. Onların nazara gelmemesini dilemek, ömrünün sıhhatli ve hayırlı geçmesini dilemek çok hoş bir tavırdır. Bebeklerden sonra yaşlılar da bizim duamıza gereksinim dinleyebilirler. Zira onlar elden ayaktan düşmüş kimseler olabilir. Bir Hayli hastalığın içinde boğuşuyor da olabilir. Allah’ın onları acı ve ıstırabından gözetmesi için dualar edebiliriz.

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Can Veren yakınlarımıza sıklıkla dua etmemiz gerekir. Onların cehennem cefasından korunması, günahlarının bağışlama edilmesi ve cennette hoş yerde bulunmalarını istememiz onlar için edeceğimiz en hoş dualar arasındadır. Hastalanıp da derman arayan bireylere dua etmek yapacağımız en hoş tutumlar arasındadır. Acı sürüklemek oldukça güçtür. Acı içinde kıvranan bir hayli şahsın olduğunu düşünürsek onların duaya lüzumu olduğunu hipotez edebiliriz. Kur’an-Kerim “Allah size şah damarınızdan daha yakındır” demiyor mu? O zaman onun bize her zaman yakın olduğunu öğrenerek duamızı aciz bireylerden beceriksiz etmemiz gerekir.

Kimlere Dua Edilmez? Kimlere Dua Etmemeliyiz?

Dua inanan şahısların Allah’a yakınlaşmasını sağlar. Tam istekler Allah’tan yalvarır. Ama bazı bireyler vardır ki onlar için dua etmemiz uygun değildir. Bunlar inkarcılar ve Allah’ın varlığını kabul etmeyen şahıslardır. Mümin suresi 50nci ayet bize “İnkarcıların yakarışları çıkmazda kalıp gitmiştir” der. Gayrimüslim dediğimiz bireyler için dua etmek caiz değildir. Kafirlerin bağışlama edilmeyeceği ve onların devamlı cehennemde kalacağı Kuran’dan bazı surelerle bize anlatılmaktadır.

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Kısmında dua edilmemesi gereken kısma gelmiş bulunmaktayız. Tevbe suresi 113’şancı ayetinde diyor ki: Müşriklerin, o deli ateşin yârânı cehennemlik oldukları emin alana çıktıktan sonra, artık onların lehine, velev hısım olsunlar ne peygamberin ne de mü’min olanların istiğfar etmeleri doğru değildir.”

Yaşayan kafirlerin doğru yola gelmesi ve hidayete erişmesi için dua etmemiz ayrı bir mevzudur. İnsanlar yaşadıkları vakit içerinde bazı yanlış inanışlara sahip olabilirler. Asırlar evvel de bu böyle olmamış mıydı? Aya, güneşe, putlara tapanlar onları kendilerine ilah sanmamışlar mıydı? Bunu düşünecek olursak şu an yaşayan inanmayanlar için Allah yoluna ulaşmalarını dilemek hoş bir tavırdır. Zira Allah’ın insanlara ne zaman hidayet vereceği belirli değildir. Son soluğumuza kadar tövbe edebilir, yanlış yoldan parçalayabiliriz. Küfre sapmış olan şahısların son soluğunu vermeden evvel;

Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” başka bir deyişle “Sahitlik ederim ki Allah’tan baska ilâh yoktur ve yeniden şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve resûlüdür” demiş olmasıyla beraber Allah’ın varlığına ve birliğine inanan insanlara, hidayet yolu açılmış demektir. Peygamber efendimiz de sıhhatinde kafirlerin doğru yolu bulmaları için dua etmiştir. Hatta ona “bu kafirleri yok et” dendiğinde o şu cevabı vermiştir: Ben lanet etmek için sevk edilmedim. Ya Rabbi, bunlara hidayet et. Tanımıyorlar, öğrenmiyorlar. Diye karşılık vermiştir.

Can Vermiş Kafire Dua Edilir mi?

Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Can Vermiş olan kafire dua ederek onların günahlarının bağışlama edilmesini dilemek caiz değildir. Yaşadıkları zamanlarda onun doğruyu bulmasını istemek caizdir. Fakat can verdiklerinde vaziyet böyle değildir. Zira yaşarken kendi istemiyle Allah’ı inkar eden şahıs can verdiği zaman cehennemin en derinliklerinde olacak ve orada hep kalacaktır. Kuran bunu bu biçimde söylemektedir.

Tevbe suresi 28’inci ayetinde diyor ki: Ey iman edenler! Öğrenil ki Allah’a ortak koşanlar pisliğe batmışlardır; artık onlar bu yoldan sonra Mescid-i Harâm’a yanaşmasınlar. Şayet fakirliktan evham ederseniz, unutmayınız ki Allah size -dilerse- kendi lutfuyla bolluk verir. Allah öğrenmekte, hikmetle idaremektedir. Yeniden Tevbe suresi 95’inci ayetinde şöyle emretmektedir: Dönüp de üzerlerine vardığınızda, sizi baştan savmak için Allah ismine size yemin edeceklerdir. Madem öyle, siz de vazgeçin yakalarını! Zira onlar iğrençleşmiş varlıklardır; sonunda yaptıklarına bir karşılık olarak varacakları yer Cehennemdir.

Münin suresi 57’inci ayetinde diyor ki: “Peygamberleriniz size sarih deliller getirmemiş miydi?” diye sorarlar. “Evet, getirmişlerdi” cevabını verirler. O zaman görevliler, “Dilenin durun şimdi; ama inkârcıların dilenmeleri boşunadır” Rad suresi 14’şancı ayeti şöyle emretmektedir: Reel dua Allah’a yapılır. O’ndan başka dilendikleri, kendilerine hiçbir cevap veremezler. Bunlar, suyun ağzına gelmesi için avuçlarını suya açan, ancak hiçbir zaman su ağzına erişmeyen kimseye eşler. İnkarcıların duası da aynı biçimde boşa gitmektedir.

Bu yazımızda sizlere Kimlere dua edilir? Kimlere dua edilemez? Mevzusunda bilgiler sunmaya çalıştık. Dua etmeyi yaşantınızın bir parçası olarak görmenizi ve ona sığınmanızı temenni ederiz.