Kimlerin Duası Makbuldür? Dua Ederken Dikkat Edilecekler
Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler mevzusu hakkında ayrıntılı bilgilere erişmek isteyenler yazımızı okuyabilirler. Dua etkenin ne kadar ehemmiyetli olduğunu öğrenmekteyiz. Bazı bireyler vardır ki onların ettikleri dualarının yeri ayrıdır. Sonuçta Allah tam dua edenleri görür ve öğrenir. Herkesin istek ve dileklerine karşılık vermek Allah tarafından reelleşmektedir. İnsanlar her gidişatta ve her zaman dualara sığınarak bu hayat ve ahiret için isteklerini dile getirirler. Sonuçta yaşadığımız sürece isteklerimiz hiç bitmez ve tükenmez. Biri biter, değişiği başlar.
Kimlerin duası makbuldür? Diye araştırma yapınca Allah’ın duasını geri çevirmediği bazı şahısları görmekteyiz. Bunları sıralamak gerekirse;
Dini görevlerini her zaman yerine getiren bireyler Allah’ı çok anan ve hep zikreden bireyler Oruçlu insanlar İçi pak, kimse hakkında makûsluk düşünmeyen bireyler Haram yemeyen insanlar Ağrı, sancı içinde olan hastalar Tasalı ve kasvette olanlar Hacıya giderek hac görevini yerine getirenler Anneler ve babaların duaları makbuldür.
Dualarımızın Makbul Olması İçin Neler Yapmalıyız?
Kimlerin Duası Makbuldür?
Kimlerin duası makbuldür? Sualine sarihlik getirdikten sonra dualarımızın makbul olması için yapmamız gerekenler de bulunmaktadır. Şayet bunları öğrenirsek edilen dualar kabul görecek ve geri çevrilmeyecektir. Öncelikle içimizin pak olması ve dua ederken başkalarının makûsluğunu düşünmememiz gerekir. Pak kalple yapılan dualar her zaman makbuldür. İsteklerimizi Allah’tan dilememiz de dikkat edilecek mevzular arasındadır. Kasvetimizde bize takviye edebilecek tek varlık yalnızca Allah’tır.
Dualarımızın kabul görmesi için iyiliğe, hoşluğa, sulha ve doğruluğa uygun olan dualar etmeliyiz. Şayet birisinin parçalaması ya da aralarının bozulması için dua edersek bu içimizin makûs olduğunu gösterir. Ya da birinin işlerinin makûs gitmesi, ticaretle uğraşan bireylerin alıcılarının eksilmesi, onun parasal kasvete girmesi mevzusunda dua edersek bu cins dualar kabul görmeyeceği gibi sizin makûs amaçlar taşıyor olmanız da hiç değildir. Dua bir nevi insanın içinde barındırdığı maksatlardır. Bu amaçlar içinde başkalarının makûsluğunu istemek de içimizin fesat olduğunun göstergesidir.
Duaları Kabul Olan İnsanlar Kimlerdir?
Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler mevzusunu adım adım anlatırken, duaları kabul olan insanlar bunu fark edebilir. Şöyle ki; iş bulamayan bir şahıs dua ederek iş buluyorsa, evlenmek isteyen bireyler kendilerine hayırlı bir eş buluyorsa, çocuğunun üniversiteyi kazanması için dua edenler onun hoş bir mektebi kazandığını görürlerse işte duaları kabul olmuş demektir. İnsanlar ettikleri duaların kabul olduğunu görünce daha bir şevkle ve istekle dua etmeye de devam ederler.
Başkalarından şiddete uğrayan mazlumların duaları kabul edilir. Onlar dövülen, itilen ve darda kalan insanlardır. Bir nevi naçar ve acizdir. Onların ettikleri duaların her zaman ayrı bir yeri bulunmaktadır. Anne ve babalar evlatları için sürekli dua ederler. Anne baba duası oldukça ehemmiyetlidir. Allah’ı hep anmak ve dini görevlerimizi yerine getiriyor olmamız ettiğimiz duaların kabul görmesini sağlayacaktır. Dualardan evvel tövbe ve istiğfar dualarının edilmesi gerekir. Ettiğimiz tövbelerden sonra dualarımızı ediyor olmamız daha da makbuldür.
Duaları Kabul Olmayan İnsanlar Kimlerdir?
Kimlerin duası makbuldür? Duası kabul olmayan insanlar da var mıdır? Bazı bireylerin duası kabul olmamaktadır. Gayri Müslimler dışında tam inananların duaları kabul görür. Usulüne göre dualarımızı ediyorsak Allah hepsine karşılık verir. Ama bazı insanların duaları kabul olmaz. Bunlar kimlerdir?
Allah’a inanmayan bireylerin duası kabul olmamaktadır. Dua etmek iman etmek anlamını taşır. Allah inancı olmayan bireylerin de duaları boşa gider ve kabul edilmez. Beyyine suresi 5’inci ayetinde diyor ki: Hâlbuki onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri buyrulmuştu. İşte bu dosdoğru dindir. Rad suresi 14’şöhretçi ayet şöyle emretmektedir: Dua edilmeye lâyık olan O’dur. O’nun dışında el açıp dua ettikleri şeyler, onların hiçbir isteğini karşılayamazlar. Onlar ancak, ağzına gelsin diye iki avucunu suya doğru açıp dilenen kimse gibidir. Oysa bu yoldan su asla onun ağzına gelecek değildir. Kâfirlerin duası hep boşa gider. Harama yakın olan bireylerin duaları kabul olmaz. Hırsızlık yapan, zina eden, palavra söyleyen, söylenti yapan, kötüle atan bireylerin ettiği dualar boşunadır. Onlar ki ne zaman yanlışlarından dönerlerse işte o zaman Allah bağışlayan ve affedendir. Müslim suresi 65’inci ayet de diyor ki: Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve sonuç itibariyle haramla beslenmektedir. Peki böyle bir kimsenin duasına nasıl icabet edilir? Allah’a başkaldırı eden ve onun verdiklerine şükretmeyen kimselerin duaları kabul görmez. Hayatımızda karşılaştığımız negatiflikler için asi olmamamız gerekir. Zenginlikten fukaralığa düşen kimse ya da hastalık içerisinde olan bireyler bu vaziyetleri için başkaldırı etmemelidir. Allah’tan takviye yalvarmalı, bu vaziyetlerin geçmesi için dua etmeli fakat başkaldırı etmemelidir. Nisa suresi 14’şöhretçi ayetinde diyor ki: Kim Allah’a ve Peygamberine karşı başkaldırı eder ve hudutlarını aşarsa Allah onu, sürekli kalacağı bir ateşe sokar ve onun için alçaltıcı bir zulüm vardır. yeniden En’am suresi 15’inci ayet şöyle emrediyor: De ki: Ben, Rabbim’e başkaldırı edersem gerçekten büyük bir günün başka bir deyişle kıyametin eziyetinden korkarım. Allah’a şirk koşan bireylerin duaları kabul olmaz. Şirk Allah’a ortak koşmak demektir. Kur’an bir hayli yerde bu mevzuya değinilmiştir. Desteğin yalnızca Allah’tan yalvarması istenmiştir. “Allah’la birlikte başka tanrıya dua / iman etme. O’ndan başka tanrı yoktur. O’ndan başka her şey yok olacaktır. Karar O’nundur ve siz O’na döndürüleceksiniz.” Kasas, 28/88 “Ey Peygamberim! De ki: Ben ancak Rabbime dilenirim ve hiç kimseyi O’na ortak koşmam.” Cin, 73/20; bk. Mü’minûn, 23/117 İşlemiş olduğu günahlarda ısrarcı olanların duaları kabul olmaz. İnsanoğlu aciz bir kuldur. Her an yanlış yapabilir. Şeytana uyabilir. Tövbe etmek sonucunda bu günahlarından dolayı bağışlama dileyebilir. Ama günahlarında ısrarcı olanlar ve bunları devam ettirenlerin ettikleri dualar da kabul olmayacaktır.
Dualar Nasıl Edilmelidir?
Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler yazımızda dualarımızı nasıl etmemiz mevzusunda da sizlere detaylı bilgiler sunacağız. Edilecek olan dualar içten ve içimizin neşelenmesiyle edilmelidir. Araf suresinde diyor ki: Rabbinize dilene dilene, için için dua edin zira o haddini aşanları beğenmez. Dua ederken ısrarcı olduğunuz gibi sabırlı da olmalısınız. Dualarınız kabul olmadı diye dua etmeyi vazgeçerseniz yanlış yapmış olursunuz. Şayet ivedici olmadığını taktirde edilen tam dualar kabul olacaktır. Tabi ki hayra ve hoşluğa dair edilenler
Dualarınızı her yerde ve her zaman edebilirsiniz. Dinimizde dua etkeniz için bir zaman dilimi bulunmaktadır. Rum suresinde bununla alakalı hoş bir bilgi de verilmiştir: “Bu nedenle akşam süresine ulaştığınızda ve sabah kalktığınızda Allah’ı tesbih edin. Göklerde ve yerde her türlü methiye O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle süresine ulaştığınızda da O’nu tesbih edin.” Peygamberimize hangi zamanlarda dua etmek makbuldür diye sorulduğunda dedi ki: gece yarısı ve farz namazlarından sonra edilen duaların makbul olduğunu söylemiştir.
Dua Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler mevzusu da oldukça ehemmiyetlidir. Bazı kaidelere dikkat edersek hem imanlarımızı hakikatleştirmiş hem de dualarımızı etmiş oluruz. Bunlar nelerdir araştıralım…
Öncelikle dua etmeden evvel abdest alınız. Giysilerinizin pak olması ehemmiyetlidir. İçinizin ve gayelerinizin pak olması daha da ehemmiyetlidir. Namazlardan sonra dua etmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Dua etmeden evvel tövbe edin. Tövbe işlemiş olduğunuz günahlardan size temizletecektir. Allah’a şükredin. O’nun size verdikleri üzerine ne kadar şükretseniz de azdır. Kıbleye dönük olarak dua edin. Peygamber efendimize salavat getirin. Allahümme salli alâ Muhammed’in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd. Kısaca şöyle de diyebilirsiniz: Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed Edeceğimiz duaları yalnızca kendimiz için değil, tam inanalar için de etmeliyiz. Dualarımıza yakınlarımızı, çocuklarımızı ve değişik insanları da katabiliriz. Ellerimiz sarih bir biçimde dua etmeliyiz. Hatta ellerimiz başımızın da üzerinde olmalıdır. Zira peygamber efendimiz de öyle dua edermiş. Duaların sonunda “Amin” demeliyiz. Elimizi suratımıza sürmeliyiz.
Duası Makbul Olanlara Verilen Nimetler Nelerdir?
Kimlerin duası makbuldür? Bakara suresi 186’ıncı ayetinde diyor ki: Kullarım, beni sorarlarsa onlara söyle: Ben onlara yakınım. Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm. O hâlde onlar da bana karşılık versin benim çağrıma uysun, bana inansınlar ki, doğru yolu bulmuş olsunlar. Allah duaları duyandır. Duası makbul olanlara hem bu dünyada hem de ahirette hoş yerler verilir. Zira onlar sulha ve iyiliğe karşı dua etmektedirler. O surattan ettiğiniz dualar kesinlikle karşılık görecektir. Allah dua ederken kalkan eli boş çevirmez. Onlara bir hayli nimetler verir.
Dua zikir ve iman anlamını taşımaktadır. Dua ederek sevap kazanmış da olursunuz. Allah kulun verimine olan duaları kabul eder. Şayet dua ettiniz ve kabul görmediyse kesinlikle bunda da bir hayır bulunmaktadır. Bizler duamızın kabul görmesi istikametinde temenni içerisine girsek de ettiğimiz duanın bize hayır mı şer mi getireceğini öğrenemeyiz. Hakkımızda hayırlısı ise duanın olmasını dilememiz gerekir. Mesela dünya mülkleri arasında bir araba sahibi olmanızı çok istiyor olabilirsiniz. Peki, o otomobili aldığınızda size hayır mı getirir şer mi öğrenebilir misiniz? Çok istediğiniz otomobili aldığınızda kaza yapıp hoşlandığınız birinin can vermesine neden olursanız pişmanlık dinlemez mısınız?
Dua Etkenin Erdemleri ile Alakalı Ayetler Var Mıdır?
Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler mevzusunu anlatırken dua etmekle alakalı Kur’an da neler denmektedir? Dua etkenin ne kadar ehemmiyetli olduğunu vurgulayan ayetlerden de bahsetmek istiyoruz.
Furkan Suresi 77. Ayeti: Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?”
Enam Suresi 63’şöhretçi Ayeti: Sizler, sarihtan ve saklıca ona şayet bizi bundan kurtarırsa elbette şükredenlerden olacağız’ diye dua ederken, sizi karanın ve denizin karanlıklarından ve risklerinden kim kurtarır?”
Tevbe Suresi 103’şöhretçi Ayeti: Onların mülklerinden, onları kendisiyle temizleteceğin ve arınacağın bir sadaka zekat al ve onlara dua et. Zira senin duan onlar için sükûnettir Onların kalplerini yatıştırır. Allah hakkıyla duyandır, hakkıyla öğrenendir.
Kur’an-ı Kerim’ de dualarla alakalı çok ayet bulunmaktadır. Sizlere sayfalar dolusu dua etkenin erdemleriyle alakalı ayet sunabiliriz. Kimlerin duası makbuldür? Dua ederken dikkat edilecekler mevzusundaki bilgiler bu yazımızda sizlere sunulmuştur. Dualarımızın makbul olması için içten ve pak kalpliliğimizle dua etmemiz gerektiği mevzusundaki andırdırmayı tekerrür yapmak isteriz. İşte o zaman hiçbir duamız geri çevrilmeyecek ve Allah katında kabul de görecektir.