Sabır duası nasıl edilir? hangi gidişatlarda okunur? Bu yazımızda sizlere bu bilgileri aktaracağız. Öncelikle sabır nedir? Onu açıklayalım. Sabır, sıkıntı ve acı veren bir vaka karşısında tahammül etmek anlamına gelmektedir. Bu dünyada hepimiz sınava çekilmekteyiz. Bu sınavlarımız genel olarak adlandırılacak olursa şayet, tasa olarak adlandırabiliriz. Çözümü olmayan tasa olmaz. Ancak tasalarımız da anında çözülmez. Her şeyin yoluna girebilmesi için azıcık sabır, tahammül etmemiz gerekir. Başımıza bir tasa, sıkıntı gelirse şayet buna karşı soğukkanlı bir biçimde beklememiz gerekir. En büyük faziletlerden biri sayılan sabrın İslam dininde ehemmiyeti büyüktür. Bununla alakalı Peygamberimiz bir hayli hadis bildirmiştir.
Sabır denilen vaka oldukça ehemmiyetlidir. Zira insanın istediği her şey anında asıllaşmaz. Bu surattan da istediğine kavuşması için sabretmesi gerekir. Yaşamımız baştan sonra bir sınav olduğu için Yüce Allah bizleri sınayarak sabrımızı ölçmektedir. Sabır çok hoş bir hadisedir ki, Peygamberimiz bununla alakalı pek çok hadis bildirmiştir. Bir insan Allah’tan isteklerde bulunduğu zaman bu arzular çoğu zaman hemen asıllaşmaz. Günler, aylar belki de senelerce beklemek gerekir. Bazen Yüce Allah istediğimiz isteklerin daha hoşunu vermek için bizim bekletmektir. Bunun karşısında göstereceğimiz sabrı sınamaktadır.
Sabır hadisesine en iyi misali olarak Hz. Eyyub Peygamberin yaşamını söyleyebiliriz. Yaşadığı tam acılara, makûsluklara, sağlık problemlerine karşın Hz. Eyyub Peygamber Allah’a olan inancından bırakmamış ve tahammül etmiştir. Hz, Eyyub Peygamber Allah’a ettiği dua vesilesi ile tekerrürden eski gençliğine, mülküne, servetine, çocuklarına kavuşmuştur.
Dua Nasıl Edilir? Duaların Kabul Olması İçin Ne Yapmak Gerekir?
Sabır duası nasıl edilir? Hangi gidişatlarda okunur araştıralım.
Dualar, Allah’a dilenme, Allah’tan istenen bazı isteklerdir. Dua ederken bireyin Allah’a olan inancı ve duanın kabul olacağına dair inancı bütün olmalıdır. Ayrıca dua ederken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Günümüzde sadece belirli zamanlarda ve 5 zaman namazın ardından dua edilmektedir. Oysa dua etme hadiseyi yaşamımızın tamamını kaplamaktadır. Peki ettiğimiz duaların kabul olması için ne yapmamız gerekir.
Öncelikle Allah’ın dualarımızı kabul edeceğine dair inancımız bütün olmalıdır. Edeceğimiz duayı içten etmemiz gerekir. Abdestli bir biçimde dua etmek daha makbuldür. Mübarek gün ve gecelerde edilen dualar daha makbuldür. Beş zaman özellikle sabah namazının ardından edilen dualar daha makbuldür. Ayrıca camilerde, ramazan ayında edilen dualar daha makbuldür. Duanın içten bir biçimde yapılması gerekmektedir.
Şayet bu koşullara uyularak dua edilmezse duanın kabul olmasının tesiri eksilmektedir.
Ayetler arasında sabır için okunması gereken özel bir dua yoktur. Ancak sıkıntılı zamanlarda okunması gereken bazı dualar önerilmiştir. Misalin Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ güce illa billâhil aliyyil azim. Ya da Yunus a.s.’ın balığın karnındayken ettiği dua Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn gibi dualar sıkıntılı zamanlarda okunabilir. Ayrıca sıkıntılı zamanlarda okunabilecek bir hayli dua vardır.
Peygamber Efendimiz sabrı 3’e ayırmıştır.
Belaya sabır Günah işlememeye sabır Din bilgilerini bilirken ve imanlarını yaparken gösterilen sabır.
Bu gibi gidişatlarda sabır için dua okunabilir. Ayrıca Yüce Rabbim ayetlerinde sabredenlere verilecek ödülleri bildirmiştir.
Sabır Tutumu İmandandır
Sabır duası nasıl edilir? Hangi gidişatlarda okunur? Gibi sorulara yanıt ararken sabrın imandan gelen bir tavır olduğunu bilmekteyiz. Sabır aslında her insanda bulunması gereken bir tavırdır. Güç zamanlarda hepimiz sabrederek başımıza gelen güç zamanlarda, olumsuz hadiselerde müracaat etmemiz gereken bir tavırdır.
Peygamberimiz tarafından bildirilen ayetlerde makûs vakalara karşı sabır gösterenlere Allah tarafından mükafatlar verileceğidir. Ayetlerden birinde “ Allah sabredenler ile birliktedir “ olarak bildirilmiştir. Bu sebepten dolayı başımıza gelen makûs vakalara karşı isyan etmek yerine, sabırla, soğukkanlılık ile tahammül etmeliyiz.
Bakara suresi 155. Ayetinde sabır şu biçimde açıklanmıştır. “Andolsun ki sizi azıcık fobi ve açlıkla, bir de mülkler, canlar ve mahsullerden eksilterek sınarız. Sabredenleri müjdele.”
Bu sebepten dolayıdır ki Rabbimin bizi sınadığı, sınavlara tabi yakaladığı bu dünyada, bu sınavlara sabır göstererek daha sonrasında bize vereceği bu hoş ödüllere kavuşabiliriz.
Sabrı Nasıl Kavramalıyız?
Kainatın Efendisi Hz. Muhammed s.a.v sabır tutumu ile şöyle bir açıklamada bulunmuştur. Sabır, acı bir vakaya karşı gösterilen bir tahammüldür. Buradan anlaşılmaktadır ki, bir trajedi, acı bir hadiseyle karşı karşıya kaldığımızda yapmamız gereken ilk şey sabır göstermektedir. Yüce Rabbim bizlere yolladığı ayetlerde sabretmemizi, namaz kılmayı ve dua etmeyi tavsiye etmektedir.
Sabır Duası Nasıl Edilir?
Sabır Duası Hangi Gidişatlarda Okunur?
Sabır duası nasıl edilir diye baktıktan sonra hangi gidişatlarda okunur onu açıklayalım. Hayatımızda bir hayli vaka bizi üzmekte ve sıkıntılı anlar yaşatmaktadır. Bunlar muhtelif sıkıntılar olabilir. Misalin büyük bir borcumuz vardır, bu bizi üzebilir. Eşin, çocukların hayırsız çıkması bizleri sıkıntıya sokabilir. Bu gibi gidişatlarda Allah’a sığınarak ona dua etmeli ve sabretmeliyiz. Bu duaları biz kendimiz okuyabileceğimiz gibi, medyum öğretmenlere de okutabilir ve onlardan destek alabiliriz.
Alanında uzman ilim sahibi pek çok medyum öğretmen vardır. Değişik sebepler ile çoğu zaman onların kapısını çalmaktayız. Basımıza gelen olumsuz hadiseler ya da aile içi yaşadığımız bazı sıkıntılardan dolayı medyum öğretmenlerden bu mevzularda destek alabiliriz. Sabır anında okunması gereken bir hayli dua ayetler, hadisler ile bildirilmiştir. Bu dualar medyum öğretmenler tarafından da okunmaktadır. Sorununa daha çabuk deva arayanlar medyum öğretmenlerden destek alabilirler.
Sabır duası hangi gidişatlarda okunur altta belirtilmiştir.
Parasal sorunlardan kurtulmak için Hasarlı alışkanlıklardan kurtulmak için Evlatların sabırlı olması için Arkası gayeli insanlardan gelecek hasarları yasaklamak için Eşler ile alakalı problemlerde Vefat anında
Bu ve eşi gidişatlarda sabır duası okunmalıdır. Kuran-i Kerimde veya dua kitaplarında sabır duası olarak net bir dua belirtilmemiştir. Sıkıntılı süreçlerde pek çok duanın okunabileceği belirtilmiştir.
Peygamber Efendimizin Sabra Karşı Okuduğu Dua
Sabır Duası Nasıl Edilir ve hangi gidişatlarda okunur sarihlediktan sonra Peygamberimizin sıkıntılı zamanlarda okuduğu sabır duası hangisidir açıklayalım.
Bismillahirrahmanirrahim,
Bismillahi ala nefsi ve mali ve dini. Allahümme raddini bi-kadaike ve barik li fima kuddire li, hatta la uhibbe ta’cile ma ahhartehu ve te’hira ma acceltehu.
Anlamı: Allahım, sana mülkümü, dinimi ve nefsimi emanet ediyorum. Allah’ım, kararına beni razı kıl, mukadderatımda bulunanı bana ihsan et, tehir ettiğinin seri olanını, seri ettiğinin tehirini istemeyeyim. Nefsimi isyandan yoksun kıl, teslimine dayanakçı ol.
Sevgili Peygamberimiz bizlere acıya karşı sabredenlerin sonunda ödüllendirileceğini bildirmektedir. Ve bizlere hiddet duygusundan kurtulmamız için bu duayı önermektedir.
İkili İlişkilerde Sabır Duası
Sabır duası nasıl edilir, hangi gidişatlarda okunur sorusunun yanıtlarından bir tanesi de ikili ilişkilerdir. Konutlu, nişanlı çiftler veya sevgililer arasında bazen olumsuz hadiseler yaşanabilmektedir. Bunların sonucunda ilişkilerde kopma, bölme gidişatları yaşanmaktadır. Bu vaziyette yeniden yaşanılan bu ayrılık hadisesine karşı sabırlı bir tavır sergilemek gerekir. Bireyin kendisi Allah’a dua edebileceği gibi bunu medyum öğretmene de yaptırabilir.
Özellikle ikili ilişkilerde, aile içi huzursuzluk gibi gidişatlarda ya da çocuğu ile problemi olan ailelerde sabır tutumu çok ehemmiyetli bir unsurdur. Bu mevzular ile alakalı acı sürükleyen bireylerle genellikle bir medyum öğretmenden destek almaktadır. Kuran-i Kerimde geçen bazı ayetleri bireyler kendisi okuyabilir. Ancak kesin sonuç isteyenler bir medyuma müracaat etmektedirler. Bu duaları medyum öğretmenlerin kendileri için okumalarını istemektedirler. İlim sahibi medyum öğretmenlerden destek alarak sabretmek zorunda oldukları sorunlara çözüm bulabilmektedirler.
Kuran-i Kerimde Sabır Hakkında Ayetler Hangileridir?
Sabır duası nasıl edilir, hangi gidişatlarda okunur? Sorusunu sarihlediktan sonra sabır ile alakalı ayetler hangileridir ona bakalım. Sabır, Kuran-i Kerimde beş kere geçmektedir. Allah tarafından Peygamberimiz Muhammed s.a.v. ‘e indirilen bu kutsal kitapta sabır ile alakalı ayetlerin şunlar olduğu bildirilmektedir.
Bakara suresi 153. Ayet-i Bakara suresi 155. Ayeti Al-i İmran süresi 200. Ayeti Zümer süresi 10 Muhammed süresi 47/31
Sabır için okunan muhtelif dualar vardır. Ancak duanın yanı sıra Allah’ın 99 ismi olan Esma-ül Husna isimleri çekilmektedir. Ya Sebur c.c işimi zikirlerini sürükleyerek Allah’a yapmaktadır.
Bu gibi gidişatlarda bu zikirleri sürüklemesi, sizin isminize Kuran-i Kerimde bu ayetleri okuyarak aslında bizim Allah’a sığınmamızı ve ondan destek dilememizi sağlamaktadır. Ancak bu duaları okuma ve zikir sürükleme işlemelerini medyum öğretmenler de yapabilirler.
Hangi Gidişatlarda Hangi Dualar Okunmalıdır?
Bu yazı da buraya kadar bildirilen duaları sıkıntılı zamanlarımızda okuyabiliriz. Ayrıca bazı gidişatlarda okunan sabır dualarına misal olarak şu dualar verilebilir.
Misalin Al-ı Imran süresi 173. Ayeti kerimesi her türlü bela ve sıkıntılardan kurtulmak için bu duayı okuyabilir.
“Bismillahirrahmanirrahim”
“Hasbünallah ve ni’mel-vekil” amin
Anlamı: “Allah bize yeter, O ne hoş vekildir!”
Bu duanın özellikle yatsı namazından sonra tam dileklerin kabulü için 3 kere okunması tavsiye edilmiştir.
Misalin makûs insanların şerrinden korunmak için şu duayı okuyabiliriz.
Bismillahirrahmanirrahim
Ve lemma berazu li calute ve cünudihı kalu rabbena efrığ aleyna sabrav ve sebbit akdamena vensurna alel kavmil kafirın. Amin
Bu duayı düşmanlarımızdan gelecek makûs hadiselerden kendimize gözetebiliriz. Duanın eforu oldukça büyüktür. Bu surattan dua etme sıklığımızı çoğaldırmak bize gözetici bir kalkan oluşturmaktadır. Bu sayede dışarıdan gelecek makûs vakalara karşı kendimize gözetebiliriz. Aynı zamanda sıkıntısı olan mümin kardeşlerimiz için Ya Sabur c.c esmasını kumpaslı bir biçimde zikrederek tasalarından, sıkıntılarından kurtulacağı bildirilmiştir.
Sonuç olarak, Müslümanlar olarak hepimiz Yüce Rabbimize sığınmaktayız. Güç zamanlarımızda, sıkıntılı anlatımızda ellerimizi semaya açarak ondan sabır dilemekteyiz. Hepimiz bu gibi gidişatlarda Allah’a dilenerek bu güç zamanlarımızı tahammül ederek, hiddet duygusuna kapılmadan geçirmek için destek dilemekteyiz.
Yukarıyada da bahsedildiği gibi Allah’a inanarak, ihlas ile yapıldığı zaman kabul olacak sabır için okunacak bir hayli dua vardır. Sabır ile dua müminin en güçlü silahı olduğu bildirilmiştir. Bu duaları biz kendimiz de okuyabiliriz. Bu mevzuda medyum öğretmenlerden de destek alabiliriz.
Hepimiz birer sınava tabi olduğumuz için çoğu zaman sıkıntılı anlar yaşamaktayız. Bu sıkıntılı gidişatlarda okunacak başka bir dua da Fatiha süresidir. Aynı zamanda Ayet-el Kürsi duası da okunabilir. Bunun yanı sıra esmalar da zikredilebilir. Ya Sabur esması, sakinleşmek için Ya Selim esması çekilebilir. Ayrıca Tekasür suresini okumak da sabır için okunan dualar arasında yer almaktadır. Estağfurullah biçiminde istiğfar etmek de sakinleşmek tesirli dualar arasında yer almaktadır.
Bu yazımızda sabır duası nasıl edilir, hangi gidişatlarda okunur? Bununla alakalı bilgiler hisseleştik. Bu sabır dualarını biz kendimiz okuyabileceğimiz gibi okumak için medyum öğretmenlerden de destek alabilirsiniz.