Şükretmenin Ehemmiyeti Nedir? Neden Şükrederiz?
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? Şükür, verilen nimetlere teşekkür anlamını taşımaktadır. Reeline bakarsanız şükretmeniz gereken bir hayli mevzu bulunmaktadır. Kendinizle, yaşamınızla, sevdiklerinizle ya da ailenizle alakalı çoğu mevzuda size verilen nimetlere teşekkür etmek gerekir. Şükür duaları, şükür namazları ve yapılan imanlar sahip olduğumuz hoşluklar için sıklıkla uygulanmaktadır. Şükrettikçe verilen nimetler hem bereketli olacak hem daha da artacaktır. İnsanların elindeki hoşlukları görmesi, farkına varması oldukça hoştur. Bazı şahıslar böbüre kapılarak tam her şeyi kendileri elde etti sanabilirler. Ama vaziyet öyle değildir. Veren Allah’tır sizlere eriştiren bireyler de yalnızca vasıtayıdır.
Bu gidişatı şöyle anlatabiliriz. Bir çiftçi tarlasını ekti, suladı ve bir hayli verim elde etti. Bunları sattı ve çok paralar kazandı. Bu gidişatta şöyle düşünebilir:” ben çok çalıştım, çabaladım ve muvaffak oldum” gerçeğinde tabi ki çalışan, didinen ve yorulan o dur. Onun emeklerine karşılık Allah onu nimetlendirmiştir. O istemese tarlaya kuralık ya da su baskın baskını verir ve çiftçinin tam mahsullerini zayi edebilirdi. Bu gidişatta her şey yolunda ve hoş giderken marifet şahısların elinde ama bir afet geldiğinde de Allah’ın taktiri midir? Vaziyet sanıldığı kadar kolay değildir. Başınıza hoş vakalar ya da makûs vakalar da gelse hepsini veren Allah’tır. Onun verdiklerine bizim her zaman şükretmemiz gerekir. Zira beterin beteri de olduğu unutulmamalıdır.
Şükretmemiz İçin Nedenlerimiz
Şükretmenin Ehemmiyeti Nedir?
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? Mevzusunda size bazı bilgiler sunduk ve sunmaya da devam edeceğiz. Esnaf olan şahıslar işleri yolunda gittiği zamanlarda bunun tek nedeninin kendi yeteneği olduğunu düşünebilir. İşi size sunan Allah ise o işle alaka rızıkları veren de O’dur. Yaşamınız içinde sahip olduklarınıza bir göz dolaştırırsanız ne demek istediğimizi daha iyi kavrayacaksınız. Ama yalnızca negatiflikleri görüyorsanız o zaman verilenlerin farkında da değilsiniz demektir. Bazı insanlar yalnızca sahip olamadıklarını görerek başkaldırı ebadına erişebilirler. Gerçeğinde elimizde olanlar olmayanlardan daha çoktur. Yaşamımız içinde şükretmemiz gereken çok mevzu vardır. Bunlara gören gözlerle bakmak ehemmiyetlidir. İşte şükretmemiz için sebeplerimiz:
Sahip olduğumuz sıhhatimiz Ailemiz ve çocuklarımız Bizi seven ve değer veren arkadaşlarımız Sahip olduğumuz işimiz Evimiz ister kendimizin olsun isterse kira olsun fark etmeksizin başımızı sokacağımız bir yuvamızın olduğunu öğrenmek Başkalarına yoksul olmadan yaşadığımızı öğrenmemiz Sevmek ve sevilmek duygusunu taşıyor olmamız Yaşama gülen gözlerle bakabilmemiz Bize sunulan nimetlerin farkına varmamız
Şükrediyor Olmamızın Ehemmiyeti
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? Günlük yaşamınızda kesinlikle birilerine teşekkür etmişsinizdir. Dostunuza, alışveriş yaptığınız esnafa, iyiliğini gördüğünüz birisine, minnet dinlediğiniz şahıslara “teşekkür ederim” deyimini çok kullanmışsınızdır. Bu sizin ince ve ahlaklı bir şahıs olduğunuzu gösterir. Her hürmetli insan, bir başkasından destek aldığında karşılığında teşekkür eder. Nasıl ki kulun diğer kula yapmış olduğu iyiliklere ve hoşluklara teşekkür ediyorsak yaratıcının bize sunmuş olduklarına da teşekkür etmemiz gerekir. Bunun en hoş biçimi şükürdür. Yaşamınız içerisinde şükrü yetersiz etmemek size sunulanları daha iyi görmenizi sağlayacaktır.
Bazı insanlar devamlı şükrederken kimilerinin hiç usuna gelmeyen şükretmek mevzusu herkese göre değişik değerlendirilir. Devamlı şükreden şahıslar, yaşama daha pozitif bakarlar. Zira onlar verilen ya da verilmeyenlerin Allah’ın isteği ile olduğunu öğrenirler. Mutlu olan ve asabi hareketlerde bulunmayan şahısların her zaman şükrettiklerini görürüz. Şükür onların yaşama bakış açılarında değişiklikler oluşturmaktadır. Allah şükreden bireyleri çok sever. Şükretmeyenlere “nankör” der. Bu söylediğimiz tezler Kur’an da ki bir hayli ayette geçmektedir. Bunları da sizlere kanıtlı ve ispatlı olarak sunacağız. İşte o zaman anlattıklarımızın geçerli nedenleri olduğunu da göreöğreneceksiniz.
Şükretmekle Alakalı Ayet ve Sureler Nelerdir?
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? Kur’an-ı Kerim’de bu mevzuya nasıl değinilmiş merak ediyor musunuz? Merak edenler okuyarak şükretmenin geçerli nedenlerine Kur’an yoluyla erişebilirler. İnsanoğlu doyumsuz bir varlıktır. Her zaman bir hayli mevzuda istekleri olsun ister. O istekler hakikatleşince sırayı diğer istekler alır. Bu vaziyet zincirleme sürer gider. Her yaşın ve her yarıyılın temennileri içimizde değişiktir. Çocuk yaşlarda bir oyuncağımız olunca mutlu olurken ergenlik yaşlarında telefonumuz olunca mutlu oluruz. İlerleyen yaşlarda da ev ve araba alma istekleri içimizde belirir. Sarihçesi dünya nimetleri içerisinde sahip olmak istediklerimiz doyumsuz bir hal alabilir. Elimizde olanlara bakarak şükretmek, elimizde olmayanlar için dayanmamızı sağlamaktadır.
Dünyadaki en büyük zenginliğin sağlık olduğunun farkına hastalanınca varırız. Ne zaman hastalansak iyileşmek için dualar ederiz. Kendimizi yatağa bağlı olarak gördüğümüzde sağlıklı günlerimizin ne kadar bedelli olduğunu anlarız. İyileştiğimizde sıhhatimize kavuştuğumuz için şükretmemiz gerekir. Parasal olarak güç gidişatta olanlar rızkının açılması için bir hayli dualar ederler. Yoksulluktan kurtulup zenginliğe erişen şahısların da şükretmeleri gerekmektedir. Ücretimize zam geldiğinde, terfi ettiğimizde, sevdiğimize kavuştuğumuzda, bize bir evlat affedildiğinde, edindiğimiz mülk ve mallarda şükür oldukça ehemmiyetlidir. Gördüğünüz gibi hep hoş olan vaziyetlere karşı şükretmemiz gerekmektedir. Başka Bir Deyişle hoşluklara teşekkür etmek, minnet dinlemek, şükran duygularımızı sunmak hep şükürden geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’de bir hayli yerde şükrün ehemmiyetinden bahsedilir. Bunlar hangileridir? Beraber araştıralım…
Bakara Suresinde Şükretmenin Ehemmiyeti Nasıl Vurgulanmıştır?
Bakara suresinin bir hayli ayetinde şükür mevzusuna vurgulanmaktadır. Misal vermek gerekirse;
Bakara Suresi, 52. ayet: Bundan sonra, artık şükredesiniz diye sizi bağışladık.
Bakara Suresi, 56. ayet: Sonra şükredesiniz diye, sizi vefatınızdan sonra dirilttik.
Bakara Suresi, 152. ayet: Öyleyse sadece Beni anın, Ben de sizi anayım; ve sadece Bana şükredin ve sakın nankörlük etmeyin.
Bakara Suresi, 158. ayet: Kuşkusuz, ‘Safa’ ile ‘Merve’ Allah’ın işaretlerindendir. Böylece kim Evi Ka’be’yi hacceder veya umre yaparsa, artık bu ikisini tavaf etmesinde kendisi için bir mahzur yoktur. Kim de gönülden bir hayır yaparsa karşılığını alır. Kuşkusuz Allah, şükrün karşılığını verendir, öğrenendir.
Bakara Suresi, 172. ayet: Ey iman edenler size rızık olarak verdiklerimizin pak olanlarından yiyin ve sadece O’na kulluk ediyorsanız, yeniden sadece Allah’a şükredin.
Bakara Suresi, 185. ayet: Ramazan ayı… İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve hak ile batılı birbirinden ayıran keskin evrakları içeren Kur’an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya tanık olursa artık onu yakalasın. Kim hasta ya da yolculukta olursa, yakalamadığı günler rakamınca diğer günlerde yakalasın. Allah, size basitlik diler, güçlük dilemez. Bu basitlik rakamı bitirmeniz ve sizi doğru yola hidayete eriştirmesine karşılık Allah’ı büyük tanımanız içindir. Umulur ki şükredersiniz.
Bakara Suresi, 243. ayet: Binlerce bireyin vefat fobisiyle yurtlarından çıktıklarını görmedin mi? Allah onlara: “Can Veril” dedi, sonra da onları diriltti. Kuşkusuz Allah, insanlara karşı fazl sahibidir. Ancak, insanların çoğunluğu şükretmez.
Diğer Surelerde Şükretmenin Ehemmiyeti Nasıl Vurgulanmıştır?
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? Şükretmenin ehemmiyetine yalnızca Bakara suresinde yer verilmemiştir. Daha bir hayli surede şükreden şahısların ne kadar hoş bir hareket yaptıklarına, şükretmeyenlerin de nankör olduklarına değinilmektedir. Misallerle size bilgiler verelim…
Maide Suresi, 6. ayet: Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman suratlarınızı ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı mesh edin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da yıkayın. Şayet cünüpseniz arınılın gusül edin; şayet hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan hacet yerinden gelmişse yahut bayanlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız, bu gidişatta, pak bir toprakla teyemmüm edin hafifçe suratlarınıza ve ellerinize ondan sürün. Allah size eforluk çıkarmak istemez, ama sizi arınmak ve üzerinizdeki nimeti bitirmek ister. Umulur ki şükredersiniz.
Maide Suresi, 89. ayet: Allah sizi, antlarınızdaki gelişigüzel söylemelerinizden, boş laflardan’ dolayı mesul yakalamaz, ancak antlarınızla bağladığınız laflardan dolayı sizi mesul meblağ. Onun andın kefareti, ailenizdekilere yedirdiklerinizin ortalamasından on fukarayı doyurmak ya da onları giydirmek veya bir köleyi serbestliğine kavuşturmaktır. Bunlara ihtimal Bulamayan için üç gün oruç vardır. Bu, yemin ettiğinizde bozduğunuz antlarınızın kefaretidir. Antlarınızı gözetiniz. Allah, size ayetlerini böyle sarihler, umulur ki şükredersiniz.
Araf Suresi, 10. ayet: Andolsun, sizi yeryüzünde yerleşik kıldık ve orda size uyumluklar yarattık. Ne az şükrediyorsunuz?
Araf Suresi, 17. ayet: “Sonra emin önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Onların çoğunu şükredici bulmayacaksın.”
Araf Suresi, 58. ayet: Hoş şehrin nebatı, Rabbinin izniyle çıkar; makûs olandan ise kavruktan başkası çıkmaz. İşte Biz, şükreden bir topluluk için ayetleri böyle muhtelif şekillerde açıklıyoruz.
Araf Suresi, 144. ayet: Allah: “Ey Musa” dedi. “Sana verdiğim risaletimle ve seninle konuşmamla seni insanlar üzerinde seçkin kıldım. Sana verdiklerimi al ve şükredenlerden ol.”
Araf Suresi, 189. ayet: O, sizi tek bir nefisten yarattı ve kendisiyle durulup-yatışması için ondan eşini var etti. Onu eşini örtüp-bürüyünce, o da bir yük yüklendi de bununla bir zaman gezindi. Nitekim ağırlaşınca, ikisi Rableri olan Allah’a dua ettiler: “Şayet bize salih bir çocuk verirsen, yemin olsun şükredenlerden olacağız.”
İbrahim Suresi, 5. ayet: Andolsun Musa’yı: “Kavmini karanlıklardan nura çıkar ve onlara Allah’ın günlerini andırdır” diye ayetlerimizi yollamıştık. Kuşkusuz bunda çokça dayanan ve şükreden herkes için gerçekten ayetler vardır.
İbrahim Suresi, 7. ayet: “Rabbiniz şöyle emretmişti: “Andolsun, şayet şükrederseniz gerçekten size artırırım ve andolsun, şayet nankörlük ederseniz, kuşkusuz, Benim eziyetim pek şiddetlidir.”
İbrahim Suresi, 37. ayet: “Rabbimiz, gerçekten ben, çocuklarımdan bir kısmını Beyt-i Haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; Rabbimiz, dosdoğru namazı kılsınlar diye öyle yaptım, böylece sen, insanların bir kısmının kalplerini onlara ilgi duyar kıl ve onları birtakım mahsullerden rızıklandır. Umulur ki şükrederler.”
İnsanların Misyonu: Şükretmek
Şükretmenin ehemmiyeti nedir? Neden şükrederiz? İnsanların yerine getirmesi gereken bazı misyonları bulunmaktadır. Dini görevlerimizi yerine getirirken nasıl ki bunların bize farz kılındığını öğreniyorsak şükretmenin de görevimiz olduğunu öğrenmemiz gerekmektedir. Yapılan iyiliklere iyilikle karşılık vermek şükürle reelleşir. İman etmeyi alışkanlık haline getirmiş olan şahısların şükür eylemine daha yakın olduklarını fark edebiliriz. Edilen tam dualarda öncelikle tövbe duası sonra da şükür duası edilmesi gerekir. Ondan sonra istek ya da dileklerimizi Allah’a sunmamız lüzumludur. Misal vermek gerekirse iş arayan ve bulmak için dua edecek olan bireyin duasına başlamadan evvel;
“Allah’ım benim öğrenerek ya da öğrenmeyerek işlemiş olduğum günahlarımı bağışla. Beni bağışla. Senin verdiğin tam nimetlere binlerce hamdolsunsun. Veren de sensin alan da sensin. Sen verenlerin en hoşusun. Benim de hakkımda hayırlı olan işi bulmamı kısmet et” stilinde dua etmemiz oldukça makbul olacaktır. Bu misalden ziyade yaşamımız için edeceğimiz daha bir hayli dualar olacaktır. Hepsinin evvelinde şükür duaları etkenin insanlık görevimiz olduğunu unutmamak gerekir.